Fanfare Promotie Orkest

Stichting Streekfestival heeft het Fanfare Promotie Orkest opgericht dat zich als doel stelt om de orkestvorm fanfare als Nederlands cultureel erfgoed te promoten en te behouden. Hierbij gaat het om een concert-fanfare, een orkestvorm die voornamelijk in Nederland en België voorkomt. De concertfanfare geniet bij het grote publiek nog geen grote bekendheid.
      
fpo-maestro-2015 
Vaak denkt men bij de naam fanfare nog aan muzikanten die in uniform op straat marcheren. Om deze beeldvorming te wijzigen  is het belangrijk om het grote publiek kennis te laten maken met de hedendaagse vorm van de fanfare. Het Fanfare Promotie Orkest (FPO) bestaat uit saxofonisten, koperblazers en slagwerkers die als bevlogen amateurs spelen in diverse verenigingen uit het Groene Hart en daar buiten. Als ambassadeurs van de concert- fanfare willen zij graag hun fanfareorkest muziek aan publiek laten horen die hier normaliter niet zo snel mee in aanraking zou komen. Voor meer informatie over het FPO zie: https://fanfarepromotieorkest.nl/
 
Zaterdag 10 juni Bodegraafse Maestro 2023

Op het Raadhuisplein in Bodegraven gaat op zaterdag 10 juni om 13.00 uur de Bodegraafse Maestro 2023 van start. Voor de vijfde keer nemen bekende inwoners van Bodegraven zonder enige orkestervaring plaats op de bok voor het Fanfare Promotie Orkest (FPO) Dit jaar voor de titel Bodegraafse Maestro 2023. Annemarie Visser- Editie Groene Hart, Heidi Looy – lid Provinciale Staten Zuid-Holland fractie BBB en bestuurslid Stichting Natuurlijkheidi, Jurgen de Vries – eigenaar van het Kookstation, De Munt en De Zoete Inval, Kaylee Baggerman – leerkracht op De Regenboog in Reeuwijk, Michiel Grauss – burgemeester, Robin Kersbergen – wethouder, Cor de Raadt – voorzitter Evertshuis, Hans van Dijk – directeur Van Dijk Gevelsteen, Tanja van Viegen – voorzitter Muziek Collectief Bodegraven en Saskia Nagel – zorgmedewerker, zijn de kandidaten die gaan proberen de finale te bereiken. Ze krijgen van tevoren een workshop dirigeren van Lucienne de Valk, de vaste dirigent van het FPO. De deskundige jury dit jaar bestaat uit Lyan Verburg en John Bouwmans die ieder optreden van commentaar voorzien. Samen met het orkest bepaalt de jury welke 3 kandidaten doorgaan naar de finale. Rob Buisman, deelnemer en finalist van de 1e Alphense editie, zal de Maestro’s introduceren bij het publiek. In de voorronde kunnen de Maestro’s kiezen uit een zestal werken van verschillende muziekstijlen.   In de finale staat het bekende Slavenkoor uit Verdi’s opera Nabucco op de lessenaar, de finalisten dirigeren dan alle drie hetzelfde werk.

Tijdens de pauze tussen de voorronde en de finale heeft het FPO een leuke vrolijke verrassing voor het publiek in petto.

 
Arjan Griffioen winnaar Bodegraafse Maestro 2022

Saskia van den Akker, Jan Oostveen, Marlies Donker, Monique Jonker, Martina Bloemzaad, Annemiek Oskam, Arjan Griffioen en Arjan de Knikker waagden een poging om de finale te bereiken. Ze kregen van tevoren een workshop dirigeren van Lucienne de Valk, de vaste dirigent van het FPO. De deskundige jury dit jaar bestond uit Lyan Verburg en John Bouwman.  Samen met Marlies Donker en Saskia van den Akker mocht Arjan Griffioen door naar de finale waarna Arjan de meeste stemmen kreeg en hij zich nu een jaar lang Bodegraafse Maestro mag noemen

Rens van Renssen winnaar Alphense Maestro 2022

Erik van Zuylen, Jan van den Bosch, Dirk Scholte, Rens van Renssen, Naomi Snell, Thérèse Jacobs, Dick van Smirren, Arjan Wille en Heleen Vermeulen waren de kandidaten die een poging deden de finale te bereiken. Ze kregen van tevoren een workshop dirigeren van Lucienne de Valk, de vaste dirigent van het FPO. De deskundige jury die dit jaar bestond uit Joop Nijholt, Ingrid Slangen en Aubrey Snell. Rob Buisman, deelnemer en finalist van de 1e editie, introduceerde alle Maestro’s bij het publiek. In de voorronde kunnen de Maestro’s kiezen uit een zestal werken uit verschillende genres. De finalisten Dirk Scholte, Thérèse Jacobs en Rens van Renssen dirigeerden in de finale alle drie hetzelfde werk. Rens van Renssen werd door de jury en het orkest aangewezen als winnaar. Hij mag zich een jaar lang Alphense Maestro noemen.

 

 

Esther van Lunteren winnares Bodegraafse Maestro 2019

Op het Raadhuisplein ging op zaterdag 22 juni om 13.00 uur de Bodegraafse Maestro van start. Voor de derde keer namen bekende dorpelingen zonder enige orkestervaring plaats op de bok voor het Fanfare Promotie Orkest (FPO) in de strijd om de titel Bodegraafse Maestro 2019.

Monique van de Wakker, Esther van Lunteren, Jan Leendert van den Heuvel , Esther Noordergraaf, Rogier van Veen,  Kees Veelenturf, Inge Nieuwenhuizen, Jurgen Kok en Rob Peters waren dit keer de kandidaten.De deskundige jury die dit jaar bestond uit Lyan Verburg en John Bouwmans. Rob Buisman was deze middag de presentator.

In de voorronde konden de Maestro’s kiezen uit een zestal werken: Air for the G string, La Cumparsita , Goldfinger, Can Can, Money, Money, Money en Funiculi, Funicula.

Na deze eerste ronde mochten Esther Noordergraaf, Rob Peters en Eshter van Lunteren door naar de finale waarin ze alle drie  het finale stuk Big Spender dirigeerden. Na de spetterende finale werd Esther van Lunteren tot winnares van de Bodegraafse Maestro 2019 bekroond.

Voor de Bodegraafse Maestro 2019 ontvingen we sponsoring van Rabobank Rijn en Veenstromen en de Bodegraafse Ondernemers Vereniging.

 

Frangken Tuhumena winnaar 5e Alphense Maestro 18 mei 2019

Op het Rijnplein ging op zaterdag 18 mei om 13.00 uur de Alphense Maestro van start. Voor de vijfde keer namen Alphenaren zonder orkestervaring plaats op de bok voor het Fanfare Promotie Orkest (FPO) in de strijd om de titel Alphense Maestro 2019 Fatima Achahboun, Eline Ossevoort, Dorien van der Klauw, Maarten Warnaar, Frangken Tuhumena, Johan Kerling, Mitchell Vreeswijk, Stefan Koren en Perry Kasbergen waren de kandidaten.  Ze kregen van tevoren een workshop dirigeren van Lucienne de Valk, de vaste dirigent van het FPO. De deskundige jury bestond uit Ingrid Slangen en John Brouwer en Rob Buisman, deelnemer en finalist van de 1eeditie was wederom de presentator van dit evenement. In de voorronde konden de Maestro’s kiezen uit zestal werken uit verschillende genres. Air van Bach, La Cumparsita, Goldfinger, de Can Can, Money, money, money en Funicula. In de finale werd door de 3 finalisten Big Spender gedirigeerd waarna Frangken Tuhumena tot Alphense Maestro 2019 werd uitgeroepen.

 

 
Hans Sijm winnaar van de Bodegraafse Maestro 2018
De 2e editie van de Bodegraafse Maestro vond plaats op zaterdag 9 juni. Het juryteam van deze Maestro bestond uit Aarlanderveense professionele dirigent John Brouwer en Lyan Verburg, zij is vooral bekend als de dirigente van de Jostiband. De deelnemende maestro’s van 2018 waren: Judith Bouma, Ben Kraan, Jolène Overes, Jan Vergeer, Wieneke Icke, Han Sijm, Marinka Drost, Bram Maarleveld, Lizette Visscher& Arjan van Esveld. Han Sijm werd de overtuigende winnaar van de Bodegraafse Maestro 2018.
 
 
Evon Zevenbergen winnaar van de Alphense Maestro 2018
Op zaterdag 26 mei vond de 4e editie van de Alphense Maestro plaats mmv het Fanfare Promotie Orkest van Stichting Streekfestival. Het professionele juryteam bestond uit de heren Joop Nijholt en Simon Stelling. Tijdens deze prachtige zomerse dag streden Dorien Hazelzet (Apotheek Allart), Esther Hinderks (AVV) Pieter Kalshoven (STC De Rijnstreek), Daniël Othman (City marketeer), Ben Schuttenbeld (Little Stef), Maurice van Tol (Popschool), Evon Zevenbergen (Nieuw Elan) om de fel begeerde titel Alphense Maestro 2018. Na de spannende finale werd Evon Zevenbergen tot Alphense Maestro 2018 uitgeroepen.                          
 
Tournee FPO Schotland in barre weersomstandigheden                            
Het werd een bijzondere tournee dit keer van het FPO in februari 2018. Bij aankomst van het orkest in Edinburgh werd Schotland geteisterd door The beast of the East….. het hele land lag plat, hetgeen er uiteindelijk voor zorgde dat geen van de afgesproken concerten doorgang kon vinden en het orkest zelf een last minute concert georganiseerd heeft voor de daklozen van Edinburgh.
De muzikanten vonden dit zeer bijzonder om te mogen doen en  waren daarnaast enorm blij om toch nog een concert te kunnen geven met het orkest.         
 
Fauve Kok-Langerak winaar van De Bodegraafse Maestro 2017
Op zaterdag 10 juni 2017 organiseerde het Fanfare Promotie Orkest de 1e Bodegraafse Maestro ism Stichting Streekfestival. Op het plein voor het raadhuis  streden Dirk Jan Knol, Fauve Kok-Langerak, Hans Mooren, Esmé Nauta, Jan Stolwijk, Elise Doesema, Lou Brouwer, Esmé Meijer, Maurits Versteegh en Leo Dijkmans om de titel Bodegraafse Maestro 2017. Het juryteam bestond uit Rianne Hoogeveen en Lyan Verburg en de presentatie was in handen van Bea Laport
 
DSC_0484
In de finale ontspon zich een hevige strijd tussen Hans Mooren, Fauve Kok-Langerak en Jan Stolwijk waarbij het tot op het laatste moment spannend bleef wie er tot winnaar uitgeroepen zou worden. Na lang overleg tussen orkest en juryleden werd Fauve uitgeroepen tot Bodegraafse Maestro 2017, van harte gefeliciteerd!  
DSC_0444
 
De Bodegraafse Maestro 2017 werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Rabobank Rijn & Veenstromen, de Culturele Commissie Bodegraven Reeuwijk, Stichting Bonaz en VMD Koster Verzekeringen. 
 
Ed de Leest uitgeroepen tot  De Alphense Maestro 2017!
Op zaterdagmiddag 27 mei 2017 organiseerde het Fanfare Promotie Orkest de 3e editie van De Alphense Maestro. Maestro’s Josepha Verbrugge, Gerry Wiesenhaan, Lotty Kruit, Jeroen Eijkelboom, Chris Hoogendoorn, Christine van den Hoek, Bob Koning, Ed de Leest, Frank de Moel en Bram Strookman streden daar om de titel Alphense Maestro 2017. Na een spannende finale werd Ed de Leest unaniem door jury en orkestleden uitgeroepen tot Alpense Maestro 2017. Van harte gefeliciteerd!                                                   

IMG-20170527-WA0000

Het juryteam bestond uit Joop Nijholt en Ingrid en de presentatie was in handen van Rob Buisman.
De Alphense Maestro 2017 werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van VSB Alphen a/d Rijn e.o, Stichting Rijnkade 1630, Garage Van der Hee, VMD Koster Verzekeringsgroep en de winkeliers van het Rijnplein.                                                     

Alle Alphense Maestro's van 2017

 
Het Fanfare Promotie Orkest
In 2015 heeft het FPO  twee zeer succesvolle projecten georganiseerd. Zaterdag 25 april vond er een zeer bijzondere samenwerking plaats tussen Van der Vlugt & Co met het FPO             In het kader van 70 jaar bevrijding werd er voor een totaal uitverkochte zaal een eenmalige voorstelling gegeven. Op zaterdag 23 mei werd het orkest voor de 2e keer gedirigeerd door 10 Alphense Maestro’s. De winnaar 2015 werd Ingrid Schouten. In 2016 is het orkest van 3 t/m 8 mei op tournee naar Estland geweest. Voorjaar 2018 gaat het orkest naar Schotland.
            

dsc_0208

 

https://fanfarepromotieorkest.nl/