1672NU! Zwammerdam 2022

Reddeloos, Redeloos maar Vastberaden!

Zie website: https://1672nuzwammerdam.streekfestival.nl/

De titel verwijst naar het Rampjaar 1672 dit jaar 350 jaar geleden en gaf tegelijkertijd de link naar het heden aan. En die was er: in het jaar dat de Republiek der Zeven Nederlanden aan alle kanten werd aangevallen, stortte de economie ook in. Banken, scholen, winkels, rechtbanken en schouwburgen werden gesloten.

Kunsthandelaren en schilders gingen failliet aan de gevolgen van een hevige crisis. Volgens een bekend Nederlands gezegde was het volk destijds redeloos, het land reddeloos en de regering radeloos.

 

 

Dynamisch theaterstuk

Op dat gezegde was de ondertitel van het stuk gebaseerd. Maar die hadden we aangepast. Radeloos werd vastberaden. Het idee dat erin die tijd ook schouwburgen werden gesloten. Hans van Hechten is de schrijver en heeft samen met Lianne Loos het stuk geregisseerd. Hij creëerde met 1672NU! een zeer levendig locatie theaterstuk.

Voor 1672 NU werd gekozen voor een bewerking van de Kleine Soldaat naar het boek van A. Blauw. Dat verhaal speelt zich af in deze contreien en geeft weer hoe de bevolking leed onder de terreur van de  Franse soldaten. De kleine soldaat Machiel is op zoek naar zijn vader en tijdens zijn tocht wordt hij de held van het verhaal. Hans van Hechten heeft zich eveneens laten inspireren door het tragische verhaal van Margaretha, de hoofdpersoon van ‘Rampjaar 1672’, geschreven door Luc Panhuizen. Deze gefortuneerde kasteelvrouwe maakt haar persoonlijke drama mee. Zij, getrouwd met een diplomaat die voor de Nederlanden steun zoekt in Berlijn, dient een veilig heenkomen te zoeken. Terwijl haar personeel haar vertrek voorbereidt, verzucht ze, als koningin Wilhelmina avant la lettre,  ‘Alleen, maar niet eenzaam!’

Het effect van het rampjaar 1672 op boeren, burgers en ‘hoge’ lui werd in het theaterstuk weergegeven met humor en een directe lijn naar het heden.

 

 

1672 NU ! werd vormgegeven met talent uit het dorp en de regio. De cast bestond uit meer dan 40 spelers, figuranten, zangers en muzikanten. Een gedeelte van het dorp figureerde tijdens de voorstelling als decor van het theaterstuk, want overal waren scènes te zien. Het publiek werd door het dorp geleid door 2 gidsen, acteurs, zangers, muziek en was daarbij getuige van veel ontroerende scènes en een geweldig spektakel. De productie werd tot stand gebracht met de enorme inzet van vele vrijwilligers daarbij op verschillende manieren gesteund door onze sponsoren

 

Bij 1672Nu! werd in de voorstelling gebruik gemaakt van bestaande gebouwen, schuren en geschikte locaties voor het verhaal. Het idee was dat het publiek, dat verdeeld werd in 2 groepen “de Republikeinen en de Koningsgezinden” zich o.l.v. gidsen verplaatsten van de ene naar de andere locatie om te zien welke scene daar speelde. 1672 NU was een zeer dynamisch theaterstuk waarbij zelfs het publiek werd ingezet als participanten in het stuk.

 

 

De voorstellingen van 1672Nu! hebben plaatsgevonden op 22, 24, 25 en 26 juni 2022 in Zwammerdam.