1672NU! Zwammerdam 2022

Reddeloos, Redeloos maar Vastberaden!

Zie website: https://1672nuzwammerdam.streekfestival.nl/

De titel verwijst naar het Rampjaar 1672 dit jaar 350 jaar geleden en geeft tegelijkertijd de link naar het heden aan. En die is er: in het jaar dat de Republiek der Zeven Nederlanden aan alle kanten werd aangevallen, stortte de economie ook in. Banken, scholen, winkels, rechtbanken en schouwburgen werden gesloten.

Kunsthandelaren en schilders gingen failliet aan de gevolgen van een hevige crisis. Volgens een bekend Nederlands gezegde was het volk destijds redeloos, het land reddeloos en de regering radeloos.

Dynamisch theaterstuk

Op dat gezegde is de ondertitel van het stuk gebaseerd. Maar die hebben we aangepast. Radeloos werd vastberaden. Het idee dat erin die tijd ook schouwburgen werden gesloten. Hans van Hechten is de schrijver en zal ook samen met Lianne Loos het stuk regisseren. Hij creëerde met 1672NU! een zeer levendig locatie theaterstuk.

Voor 1672 NU is gekozen voor een bewerking van de Kleine Soldaat naar het boek van A. Blauw. Het verhaal speelt zich af in deze contreien en geeft weer hoe de bevolking leed onder de terreur van de  Franse soldaten. De kleine soldaat Machiel is op zoek naar zijn vader en tijdens zijn tocht wordt hij de held van het verhaal. Hans van Hechten heeft zich eveneens laten inspireren door het tragische verhaal van Margaretha, de hoofdpersoon van ‘Rampjaar 1672’, geschreven door Luc Panhuizen. Deze gefortuneerde kasteelvrouwe maakt haar persoonlijke drama mee. Zij, getrouwd met een diplomaat die voor de Nederlanden steun zoekt in Berlijn, dient een veilig heenkomen te zoeken. Terwijl haar personeel haar vertrek voorbereidt, verzucht ze, als koningin Wilhelmina avant la lettre,  ‘Alleen, maar niet eenzaam!’

Het effect van het rampjaar 1672 op boeren, burgers en ‘hoge’ lui wordt in het theaterstuk weergegeven met humor en een directe lijn naar het heden.

1672 NU ! wordt vormgegeven met talent uit het dorp en de regio. De cast bestaat uit meer dan 40 spelers, figuranten, zangers en muzikanten. Een gedeelte van het dorp zal tijdens de voorstelling figureren als decor van het theaterstuk, want overal zullen scènes te zien zijn. Het publiek zal door het dorp geleid worden door de gidsen, acteurs, zangers, muziek en daarbij veel ontroerende scènes en een geweldig spektakel meemaken. Deze productie wordt tot stand gebracht met de enorme inzet van vele vrijwilligers daarbij op verschillende manieren gesteund door onze sponsoren

Bij1672Nu! wordt in de voorstelling gebruik gemaakt van bestaande gebouwen, schuren en geschikte locaties voor het verhaal. Het idee is dat het publiek, dat overigens verdeeld wordt in 2 groepen “de Republikeinen en de Koningsgezinden” zich o.l.v. gidsen verplaatsen van de ene naar de andere locatie om te zien welke scene daar speelt. Eén ding is zeker: 1672 NU is geen statisch theaterstuk waarbij dus zelfs het publiek wordt ingezet als participanten in dit stuk.

De voorstellingen van 1672Nu! zullen plaatsvinden op 22, 24, 25 en 26 juni in Zwammerdam. Per voorstelling zijn er 100 plaatsen beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Valk (productieleider 1672 Nu!) lm.de.valk@gmail.com